Od lat mieszkamy z Żoną i dwójką dzieci w przestronnym i dobrze oświetlonym mieszkaniu. Ze względu na dorastające dzieci, chłopak i dziewczyna, poświęciliśmy się i oddaliśmy im naszą sypialnię. Mają dwie osobne jaskinie. My z żoną natomiast żyjemy, pracujemy, odpoczywamy, jemy, i śpimy w salonie połączonym z kuchnią i klatką schodową prowadzącą do pokojów dzieci.

Trudnym zadaniem było wymyślić ustawienie elementów w przestrzeni tak by złamać ją delikatnie na część kuchenną i rozrywkowo - sypialną. Ograniczanie przestrzeni ścianami zawsze będzie powodowało ograniczenie ilości światła z okien, z jednej tylko strony budynku, które to oświetla dodatkowo przedpokój i klatkę schodową.

Postanowiliśmy postawić jedną ścianę oddzielającą część kuchenną od salonu, a jako drugą ściankę, wykorzystać ażurową funkcjonalną witrynę. Nie mogłem ustawić ściany z cegieł jako ściany za narożnikiem, stąd inny kolor. Mebli w kuchni nie wyrysowywałem, ale wstawiłem na nowej ścianie witryny mające zostać uzupełnieniem tego pomieszczenia. Ze względu na ograniczenia i poglądowe możliwości VOXBOX podwójne drzwi oznaczają przejście na górną stronę mieszkania, i oznaczają wolną przestrzeń klatki schodowej. Ściana na której wisi tablica suchościeralna, ładnie wyglądałaby ze szkocką kratą, która jest jednym z motywów VOX, a której niestety nie mogłem dobrać.

Jesteśmy otwarci i pełni optymizmu. Wierzymy że możemy mieć przestrzeń także dla siebie. Jacek i Kinga.

Rzut z góry 2D