Eko-Dom w Świątnikach Górnych

51 zdjęć

Projekt tego domu został zainspirowany natrą. Kolory zastosowane we wnętrzu to kolory ziemi: zgaszone beże, szarości, naturalna deska dębowa czy stłumiona zieleń tworzą całość w nawiązaniu do malowniczej okolicy w której znajduje się dom naszych inwestorów.

Odcienie bezkonkurencyjnej natury świetnie korespondują z czerwoną naturalną cegłą pozyskiwaną z recyklingu. Stary charakter cegły tworzy ponadczasowość tego wnętrza. Założeniem projektu było stworzenie funkcjonalnej przestrzeni dla rodziny 3 osobowej. Podzieliliśmy przestrzeń na codzienną, użytkową oraz intymną, prywatna, która znajduje się na piętrze. Każdy z domowników ma w niej swoją strefę. Inwestorzy mają część sypialnianą, gabinety do pracy oraz sporą garderobę. Pokój syna spełnia wszystkie funkcje przestrzeni dla młodej osoby. W niewielkim pokoju wśród skosów udało nam się zaprojektować ciekawe miejsce do pracy, sporą zabudowę do przechowywania rzeczy oraz miejsce do wypoczynku. Wykorzystaliśmy w zabudowie łóżka i biurka stalową siatkę która pełni funkcję estetyczną i praktyczną, jest ona stelażem do różnych zawieszek.

Założeniem projektowym parteru było zaaranżowanie miejsca w którym ma toczyć się życie rodzinne. Dlatego kuchnia, jadalnia, i salon tworzą jedną otwartą przestrzeń, spójną estetycznie, ułatwiającą komunikację. Zestawienie czerwonej cegły z akcentem oliwkowej zieleni na tle ziemistych odcieni beży, szarości oraz naturalnego kamienia to połączenie, które doskonale wpisuje się do okolicy, w której mieści się dom.

Kategoria
Projekt wnętrza mieszkalnego
Rodzaj wnętrza
Wnętrze domu
Rodzaj budynku
W domu
Dominujący styl
Nowoczesny
Dodatkowa przestrzeń
Z użytkowym poddaszem

Komentarze