Księcia Janusza, Warszawa

8 zdjęć

Głównym założeniem projektu zrealizowanego na warszawskiej Woli było przekształcenie przestrzeni o powierzchni 51 m2 z trój-pokojowego mieszkania na wynajem w nowoczesne i przestrzenne mieszkanie dla młodego grafika. Prace remontowe wymagały przestawienia niemal każdej ścianki działowej, dzięki czemu udało się otworzyć wydzielone dotąd kuchnię oraz salon i połączyć je wizualnie ze sobą. Przestrzeń dzienną utrzymano w chłodnej kolorystyce bieli i granatu, którą uzupełnia ciemny lecz dość ciepły odcień drewna. Dodatkowo dla podkreślenia klimatu pojawiły się elementy industrialne w postaci czarnej ramy z przeszkleniem oraz metalicznych lamp wiszących. Fronty zabudowy kuchennej są w kolorze ciemno niebieskim, któremu elegancji nadaje biała płytka imitująca marmur. Całość dopełniona została czarnymi uchwytami i sprzętem. Mieszkanie zostało zaprojektowane, aby podkreślić również pasje inwestora - stąd liczna ilość plakatów oraz nietypowe wykorzystanie wnęki w szafie jako dekoracyjna ekspozycja wieszaka z rowerem. Nawiązania kolorystyczne do stylu, w którym utrzymany jest salon można znaleźć również w łazience, gdzie zaprojektowane zostały grafitowe heksagonalne kafle, gres imitujący drewno oraz czarne detale w postaci armatury a także lampy z widocznymi żarówkami.

Kategoria
Projekt wnętrza mieszkalnego
Powierzchnia (m2)
51
Rodzaj wnętrza
Wnętrza mieszkania
Rodzaj budynku
W apartamentowcu
Liczba pokoi
2
Dominujący styl
Industrialny

Komentarze