Jak urządzić wąskie mieszkanie? Zobacz inspirujące rozwiązanie

Jest smukły, prawie niezauważalny. Mieści się w londyńskim Camden. Ta przybudówka do istniejącego od dawna budynku to w pełni funkcjonalny i – wbrew pozorom przestronny – dom. Zacznijmy od tego, że budynek był od dawna do poprawy. Już w latach 80. XX wieku Slot House (tak nazywany jest ten projekt) został gruntownie zmodyfikowany i to niezbyt szczęśliwie. Jego architektura wewnętrzna była oparta o rozdrobniony układ pomieszczeń, słabą łączność pomiędzy głównymi pokojami mieszkalnymi i ograniczającymi wysokościami sufitów. Większość oryginalnych i dobrze zaplanowanych wewnętrznych cech mieszkania została utracona w trakcie tamtego remontu. A bardzo źle pomyślana przybudówka dodana z tyłu tylko pogorszyła sprawę. Liczne zmiany wprowadzone na parterze przerwały płynny przepływ przestrzeni w wąsko i głęboko rozplanowanym wnętrzu.

wąski dom, wąskie mieszkanie,

Odzyskać i ożywić

Po ponad trzydziestu latach londyńskie Studio Octopi otrzymało zadanie odzyskania i zaaranżowania oryginalnych proporcji domu. Chodziło o taką reinterpretację układu wnętrz, by odpowiadało też współczesnemu życiu rodzinnemu. To, co rzuca się w oczy na początku to wysokie na dziesięć metrów szklane ściany łączące przebudowany fragment domu i pobliską posesję. Podzielone są na dwa okna skrzydłowe. Dzięki zmianom udało się stworzyć jadalnię wysoką na dwa piętra – ulokowana jest na poziomie piwnicy, ale ciągnie się jeszcze jedno piętro – szklana ściana sprawia, że jest bardzo jasna. Główny pokój z łazienką znajduje się na pierwszym piętrze.

Dębowe schody nie są w pełni zabudowane między stopniami, co pozwala na większą przejrzystość przestrzeni. Dzięki temu rozwiązaniu część komunikacyjna nie jest odseparowana od reszty pomieszczeń. Światło swobodniej przenika do wnętrza, dając widok rozciągający się od piwnicy przez główną przestrzeń o podwójnej wysokości. Podobnie od strony wejścia „pływające stopnie” sprawiają, że cała szerokość domu jest od razu widoczna, a światło przenika przez szklane ściany po całości budynku.

Więcej cegły

Istniejące skrzydło budynku zostało rozbudowane z użyciem dopasowanej do całości budynku cegły London Stock – tak wskazywały wymagania planistyczne.

Rozszerzenie obiektu umożliwiło przebudowę górnych pięter wraz ze wzrostem całej wysokości skrzydła. Nowe, współczesne okna odwołują się swoim stylem do stolarki sąsiednich nieruchomości. Ulokowane na poziomie piwnicy 6-metrowe obrotowe drzwi zapewniają dostęp do ogrodu z patio. Podkreślają też bryłę domu. Ciekawym rozwiązaniem jest polerowana betonowa podłoga w piwnicy. Rozciąga się ona aż do ogrodu, gdzie zielona ściana pozwala na intensywne wykorzystanie tarasu do celów rozrywkowych.

Zobacz więcej inspirujących wnętrz na Homebook Design >>

Dzięki wąskiemu, ale głębokiemu planowi zagospodarowania terenu, zmiana wielu poziomów nieruchomości była kluczem do sukcesu tego projektu. Usunięcie zmian wprowadzonych na piętrach pomogło w poprawie przepływ przestrzeni i wysokości sufitów. Musieliśmy też przekonać klienta do usunięcia podłogi w tylnej części poziomu parterowego. Takie rozwiązanie połączyło główne przestrzenie mieszkalne i stworzyło okazję do wprowadzenia spektakularnego oszklenia, które z kolei powiększyło optycznie rozmiar ogrodowego patiomówi James Lowe, dyrektor projektu.

Wizualna lekkość i jednorodność wnętrza to efekt prostych środków – wykorzystania białych tynków, cementu oraz drewna. Surowe, ale proste w stylistyce pomieszczenia są przez to bardzo przytulne i przestronne.

Projekt: Studio Octopi

Foto: Jack Hobhouse

Data publikacji:

Mogą Cię zainteresować
Inne artykuły w kategorii Mieszkanie w bloku
Zobacz więcej artykułów w kategorii Mieszkanie w bloku
Komentarze
Też będę mieć raczej podłużne mieszkanie, a tu są bardzo zmyślne rozwiązania, przydadzą mi się na pewno :) Czekam na odbiór swojego M na osiedlu Robyga w Wawie Włochy. Już nie mogę się doczekać!!
  • Dodano 4 miesiące temu
Też będę mieć raczej podłużne mieszkanie, a tu są bardzo zmyślne rozwiązania, przydadzą mi się na pewno :) Czekam na odbiór swojego M na osiedlu Robyga w Wawie Włochy. Już nie mogę się doczekać!!
  • Dodano 4 miesiące temu
Inspirujące rozwiązanie i realizacja na najwyższym poziomie. Miło popatrzeć! wszędzie tam, gdzie jest wąsko, ciasno i mamy poczucie, że przestrzeń nas ogranicza, warto zastosować wspierająco rozwiązania, które ta przestrzeń optycznie otworzą i poszerzą. Jednym z takich rozwiązań jest położenie na całym metrażu mieszkania lub domu takiej samej podłogi. W tej roli dobrze sprawdzą się panele winylowe, np. Arbiton. Są wodoodporne i trwałe dzięki czemu nadają się do ułożenia w każdym pomieszczeniu, nawet w tzw. mokrej strefie (kuchnia, łazienka, toaleta).
  • Dodano 3 miesiące temu