Zatrzymaj słońce w swoim wnętrzu - zobacz OŚWIETLENIE DO -50%!
Sprawdź
Czego szukasz?
Zobacz także
Homebook.pl
Homebook.pl
Opublikowany:   Zmodyfikowany:  

Dom w szczegółach - zobacz jak urządzić mieszkanie dla rodziny z dzieckiem

Mieszkanie znajdujące się w kamienicy z 1953 r. na warszawskiej Ochocie, przed remontem było bardzo zdewastowane i miało tylko dwa pokoje. Po modernizacji na 59 m2 powstał salon z aneksem, sypialnia oraz pokój – w przyszłości pokój dziecka.

Agnieszka Komorowska-Różycka i Katarzyna Kiełek, Living Box Studio architektury i aranżacji wnętrz

Agnieszka Komorowska-Różycka i Katarzyna Kiełek, Living Box Studio architektury i aranżacji wnętrz

Młodzi inwestorzy oczekiwali, aby wnętrza były jasne, przytulne, sprawiały wrażenie przestronnych, uporządkowanych oraz aby w wyniku przebudowy pojawił się jeszcze jeden pokój. Większość ścian w mieszkaniu została wyburzona, układ nowych pozwolił na powiększenie łazienki oraz znaczenie poprawił funkcjonalność mieszkania.

<h2 id="rzut-mieszkania"><strong>RZUT MIESZKANIA</strong></h2>
<hr />
<hr />
<h2 id="powierzchnia-cakowita-59-m2">powierzchnia całkowita  – 59 m²</h2>
<hr />
<hr />
<p>salon + kuchnia – 27,2 m²</p>
<p>sypialnia – 10,3 m²</p>
<p>łazienka – 4,6 m²</p>

RZUT MIESZKANIA



powierzchnia całkowita – 59 m²



salon + kuchnia – 27,2 m²

sypialnia – 10,3 m²

łazienka – 4,6 m²

HOL

Klimat holu tworzą płytki podłogowe, które swoje uroki roztaczają również w kuchni i łazience. Ich wzór to nawiązanie do modnego od kliku sezonów patchworku. Powierzchnia każdej płytki (Vintage, marka Geotiles) o wymiarze 60x60 cm została podzielona na 9 modułów - na każdym polu znajduje się inny motyw. Utrzymana w szarych tonacjach idealnie komponuje się z kolorystyką charakterystyczną dla stylu scandi. Między drzwiami łazienki, a szafą z lustrzanymi drzwiami, zamontowano wykonany na zamówienie wieszak TREE o wysokości 180 cm. Drzewo wycięto laserowo ze stali i pomalowano proszkowo na czarny kolor.

OTWARTA KUCHNIA

Kuchnia (IKEA) to cztery niezależne moduły: szafki wiszące, zabudowa ze zlewem i płytą, szafa ze sprzętem AGD oraz wyspa kuchenna oddzielona od części salonowej wysoką płytą wykończoną dębowym fornirem. Dzięki podwyższeniu kuchnia jest bardziej intymna, osłonięta od strony salonu. Wyspę dodatkowo doświetlają trzy punkty - lampy wiszące Kalla LOFTLIGHT, których oprawki oraz podsufitki zostały ręcznie wykonane z betonu. Szara jest również przestrzeń między dolnym, a górnym ciągiem szafek zabudowy kuchennej. Zabezpieczono ją farbą tablicową Primacol.

STREFA DZIENNA

Podczas aranżacji postawiono na biel i szarość, którą ocieplono warstwowymi podłogami z dębowej, olejowanej deski (prod. Baranowscy Studio). Drewniane elementy pojawiają się też w zabudowie kuchennej. Jej naturalny charakter dobrze komponuje się z okładziną ścienną, którą stanowią płytki klinkierowe pomalowane na biało. Zgodnie z preferencjami domowników do salonu wprowadzono dodatkowy akcent kolorystyczny w postaci koloru czerwonego. Kolorowe poduszki i czerwony regał to barwna przeciwwaga dla rozkładanej, szarej sofy (FRIHETEN, IKEA).

W strefie dziennej niewątpliwym elementem dekoracyjnym jest żyrandol. W części jadalnianej warto też zwrócić uwagę na formę grzejnika marki Vasco, model Midline. Płaski, minimalistyczny panel niemal stapia się z tłem i pozostaje niewidoczny.

SYPIALNIA

Sypialnia mimo niewielkich gabarytów, gwarantuje wygodę i komfort snu. Szafy, zegar (PS PENDEL, IKEA), stolik i łóżko stanowią całość wyposażenia. Jednak elementem nadającym jej charakteru jest wezgłowie. Wykonana z drewnianych kostek powierzchnia jest wyraźnym odwołaniem do skandynawskiej, inspirowanej naturą stylistyki. Oryginalny, drewniany zagłówek wykonano z własnoręcznie pociętych plastrów, wyszlifowanych, a następnie zabejcowanych.

ŁAZIENKA

Łazienka w porównaniu do oryginalnego wnętrza powiększyła się o przestrzeń prysznica. Niestandardowy montaż natrysku, na końcu wnęki sprawił, że rozwiązanie to jest bardzo funkcjonalne nawet bez szklanej, zamykającej prysznic tafli. Komfort kąpieli gwarantuje natomiast zestaw prysznicowy TRES PRIMA-TRES 085.175.01 łączący głowicę górną z rączką natrysku. Łazienkę optycznie powiększa duże lustro, w którym domownicy mogą przejrzeć się stóp po głowę. Elementem przykuwającym uwagę w tym wnętrzu jest szafka pod umywalkę. Industrialna konsola została wykonana ze stali i przykryta grubym, dębowym blatem. Zaprojektowała ją i wyprodukowała manufaktura NORDLOFT.


Inne artykuły w tej kategorii